Robert F. Kennedy pověřený v nové americké administrativě řízením ministerstva zdravotnictví připravoval na Den díkuvzdání koncem roku 2024 tradiční pokrm – krocana, ale v hovězím loji. V této souvislosti parafrázoval známé heslo Donalda Trumpa „Make America great again“. Nejednalo se však o budování silné Ameriky, ale o výzvu k znovu používání hovězího loje na smažení nebo fritování: „Make frying oil tallow again“.

Internetový magazín The Atlantic tuto iniciativu okomentoval v prosinci 2024. V USA se šíří konspirativní teorie, že rostlinné oleje působí v lidském organismu toxicky. Hovězí lůj byl v minulosti rozšířeným tukem na smažení a fritování. Podílel se na příjemné chuti smažených pokrmů. Vynikající jsou například hranolky smažené v hovězím loji. Ve své době byl lůj i levný. Používal se rovněž v řetězcích rychlého občerstvení. Např. McDonald’s začal používat hovězí lůj v 50 letech minulého století. V té době se vědělo relativně málo o vlivu konzumace tuků na rozvoj kardiovaskulárních onemocnění.

První americká výživová doporučení vydaná v roce 1980 doporučovala snížit celkový příjem tuků, nasycených tuků a cholesterolu. V roce 1990 McDonald’s přešel na 100% rostlinný olej, stejně jako řetězec Burger King.

Přechod od nasycených mastných kyselin k polynenasyceným, nejen v restauracích, ale i v domácích kuchyních, znamenal pro Spojené státy výrazný zdravotní pokrok. V roce 1962 začali Američané konzumovat více rostlinných tuků. O čtyři roky později začala úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění klesat po desetiletí. Od roku 1940 do roku 1996 klesl počet úmrtí na srdeční choroby o 56 % a jejich počet klesal až do roku 2013, i když pomaleji. Přestože tento pokles lze částečně přičíst faktorům, jako je lepší kontrola krevního tlaku a nižší míra kouření, „nárůst konzumace polynenasycených mastných kyselin je pravděpodobně jedním z hlavních faktorů, ne-li hlavním faktorem, který dramaticky snížil úmrtnost na srdeční choroby“, stejně jako snížil riziko cukrovky, demence a celkové úmrtnosti, řekl Walter Willett, profesor výživy a epidemiologie na Harvardově univerzitě.

Výzkum i nadále potvrzuje, že nejlepší způsob, jak chránit své zdraví, není jen omezování konzumace nasycených mastných kyselin, je třeba je nahradit zdravějšími mastnými kyselinami nenasycenými. Současná výživová doporučení omezují příjem nasycených mastných kyselin na zhruba 20 gramů denně. To znamená, že nikdo by neměl nahrazovat oleje ze semen rostlin hovězím lojem. Už vůbec by to neměl doporučovat ministr zdravotnictví.