Nahrazení másla ve stravě rostlinnými oleji snižuje riziko úmrtí
V USA probíhá dlouhodobé sledování rozsáhlé skupiny/kohorty zdravotních sester (žen) a pracovníků ve zdravotnictví (mužů). Průběžně jsou publikovány vědecké poznatky, jak skladba stravy ovlivňuje zdravotní stav účastníků studie. Dílčí studie vědců Harvardovy...
Amerika vyzývá k renesanci hovězího loje
Robert F. Kennedy pověřený v nové americké administrativě řízením ministerstva zdravotnictví připravoval na Den díkuvzdání koncem roku 2024 tradiční pokrm – krocana, ale v hovězím loji. V této souvislosti parafrázoval známé heslo Donalda Trumpa „Make America great...
Vyšla publikace Olejniny 2025
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský každoročně vydává počátkem roku publikaci věnovanou olejninám a kmínu. Olejniny 2025 jsou k dispozici ke stažení na stránkách ÚKZUZ. Odkaz na tuto publikaci najdete i zde. Publikace představuje seznam doporučených odrůd...
Sádlo – osmá nejzdravější potravina
Je vepřové sádlo 8. nejzdravější potravina na světě? Korejští jaderní fyzici publikovali v roce 2015 studii, podle níž je sádlo 8. nezdravější potravinou na světě. Studie nesledovala zdravotní dopady konzumace jednotlivých potravin, pouze vytvořila matematický...